Kulinarne Przygody – aTuTu Jaworzno to cykl zajęć na których nie tylko gotujemy, pieczemy, ucieramy, kroimy, mieszamy, próbujemy, doprawiamy… Zapewniamy, że jest wiele korzyści wynikających z nauki gotowania:
Odkrywanie dobrych nawyków żywieniowych – uczestnicząc w przyrządzaniu posiłków, dzieci uczą się szacunku do jedzenia. Poznają produkty, dowiadują się o ich wartościach, łatwiej im zrozumieć sens zdrowego odżywiania, a przy okazji odkrywają swoją kreatywność. Do tej pory byli konsumentami, teraz stają się twórcami.
Ćwiczenie dla rąk i zmysłów – przygotowanie potrawy pozwala dzieciom „poczuć” ją wszystkimi zmysłami: dotykiem, wzrokiem, słuchem, węchem i smakiem. Krojenie, układanie składników, mieszanie, zagniatanie to doskonały trening dla małych rąk przygotowujący do nauki pisania.
Pyszne i wesołe korepetycje z matematyki – podczas gotowania mamy do czynienia z liczbami 2 łyżki, 1 szklanka, 4 jajka. Starsze dzieci mogą kroić w ćwiartki, ósemki czy przeliczać składniki na porcje.
Zdobycie ważnej umiejętności – gotowanie to ważna lekcja na przyszłość. Nawet jeśli dziecko nie będzie kucharzem, zdobyte – choćby podstawowe – umiejętności na pewno przydadzą się w dalszym samodzielnym życiu
Serdecznie Zapraszamy